Dikkat ve Konsantrasyon Sorunları

Dikkat ve Konsantrasyon Sorunları

Bazı uyarıcılar üzerinde odaklanıp, diğer şeyleri devre dışı bırakmaya dikkat diyoruz. Aynı anda iki uyarıcıya birden dikkat gösterilmez. Dikkatin odaklandığı uyarıcı bizim için önemli olandır. Aynı zamanda ihtiyaç ve güdüler de dikkatte önem taşır.

Konsantrasyon dikkatimizi bir noktada toplama, yoğunlaştırma yetisidir. İlgilenilen konudaki iyi bir konsantrasyon kişiye başarı getirir.

Dikkat sistemde bir filtre gibidir. Bir seferde duyu organlarımıza pek çok bilgi gelir.Bu değişik duyuların hepsine birden önem verilmez. Yani önemli olanlar bir yerde seçilmiş olur. Çeşitli uyaranlar arasından seçim yapıldığından buna seçici dikkat denir.

Dikkat ve konsantrasyonu engelleyen unsurlar;

Yorgunluk, çevresel koşullar ( uyarıcıların çokluğu ), fiziksel ortamdaki olumsuzluklar, duygusal problemler, kişiler arası olumsuz ilişkiler, heyecan ve kaygı, yanlış beslenme alışkanlıkları, hedeflerimizin gerçeklerimize uygun olmayışı, çalışsak dahi başaramayacağımıza inanmamız, ergenlik döneminde gelişimsel sorunlar, çeşitli sağlık problemlerimiz, aile de, okulda, çevrede çeşitli sorunlar, çalışma alışkanlıklarımızın olmayışı, kendimize karşı olumsuz düşünceler(aşağılık kompleksi, üstünlük kompleksi, düşük benlik saygısı, iradesizlik, sürekli fason, negatif düşünceler üretme v.b.), kontrolsüz iç diyaloglar, gürültülü ortamlar, aynı anda iki birden yapmaya çalışma, ders çalışma, tv seyretme, aşırı gerilim stres, ana fikri yakalamadan okuma gibi nedenler dikkat ve konsantrasyonu engeller.

Dikkat ve konsantrasyon eksikliğinin belirtileri:

  • Ders çalışırken canım sıkılıyor,

  • Dikkatimi konu üzerinde yoğunlaştıramıyorum,

  • Öğrendiklerimi hatırlayamıyorum,

  • Bildiğim problemleri çözemiyorum,

  • Sık sık kendimi hayaller içinde buluyorum diyen bir öğrencide konsantrasyon sorunu var demektir.